pokus
2

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec

cz  gb  de  fr 

Moderní výuka na Liberecku

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická v Liberci hodnotí spolu se svými třemi partnerkými školami první rok realizace projektu „Nové formy výuky s podporou ICT“. Partnerskými školami jsou Obchodní akademie a Jazyková škola v Liberci, Gymnázium Dr. Randy v Jablonci nad Nisou a Gymnázium a Střední odborná škola v Jilemnici. Tento projekt vznikl za podpory krajského úřadu Libereckého kraje v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Po roce obě školy bilancují první zkušenosti a přínosy.


Učitel biologie zadá studentům úkol doplnit popis do nákresu oka. Studenti připojí své notebooky pomocí bezdrátové sítě k Internetu a snaží se nalézt odpověď. První úspěšná odpověď je odměněna. Učitel pokračuje výkladem za pomoci multimediální projekce a na závěr hodiny studenti vyplní v noteboocích krátký test, který je okamžitě vyhodnocen systémem pro řízení výuky eLearning. To není utopie ale scéna, kterou nyní můžete běžně zažít ve středních školách, zapojených do projektu.


Cílem projektu bylo připravit a motivovat učitele k tomu, aby se neobávali použít moderní informační a komunikační technologie přímo ve výuce. Za tímto účelem bylo 64 učitelů vyškoleno ke tvorbě výukových programů. Během celého trvání projektu jich vytvoří 300 a budou využity při studiu  nejméně 1500 studentů.


Projekt zlepšil i materiální vybavení škol. Kromě 40 notebooků pro učitele obdržely  školy 80 notebooků, se kterými studenti pracují během výuky. Všechny  školy využívají bezdrátový přístup k internetu, pokrývající všechny učebny a sloužící studentům i mimo výuku.  Odbourává se tím další častá překážka – nedostatek počítačových učeben. Princip mobility dovoluje  učiteli, aby programy využil kdykoliv a v jakékoliv učebně.

„Tento projekt je v souladu s trendem využívání moderních technologií ve výuce a motivuje  učitele k tvorbě výukových materiálů.“ říká ředitel SPŠSE a VOŠ Ing. Josef Šorm. „Projekt hlavně ze začátku kladl na učitele zvýšené nároky. Studenti ale takovou formu výuky lépe přijímají a jsou motivováni k lepším studijním výsledkům.“


Projekt v celkové výši 7.714.624  Kč je z 85% financován z Evropského sociálního fondu a z 15 % ze státního rozpočtu České republiky. „Domníváme se, že projekt přispěje ke kvalitativně lepší přípravě studentů na další studium nebo zaměstnání. Schopnost efektivně využít moderní technologie je důležitým předpokladem uplatnění na trhu práce.“ řekl náměstek hejtmana pro oblast školství.


V Liberci 5. 10. 2010, J. Houda

(5.10.2010 Petr Hujer)
spolupracujici firmy

Různé

škola roku

Prohlížením stránek souhlasíte s používáním cookies pro analýzu návštěvnosti a poskytování dalších služeb.

případné technické problémy na těchto stránkách prosím sdělte na kz@pslib.cz