pokus
2

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec

cz  gb  de  fr 

Exkurze do NTM Praha a na WPP

Akce šitá na míru „elkařům“

Vše se odehrálo v úterý 29. září, kdy se druhé až čtvrté ročníky technického lycea sešly v 7.15 na Rybníčku. Sice jednou nohou byli někteří z nás ještě v posteli, ale i tak jsme o půl osmé vyrazili do Prahy, konkrétně Národního technického muzea.

Čas příjezdu byl po 9. hodině. V muzeu již byly pro studenty druhého a třetího ročníku přichystány workshopy. Konkrétně L3 se účastnila workshopu Televizní studio a třída L2 absolvovala komentovanou prohlídku rudných a uhelných dolů. Nejstarší eLkaři se vypravili směrem na Karolinum, kde se byli podívat na výstavu World Press Photo 2015. Výstava WPP je známa, že přináší pravdivé snímky od fotoreportérů po celém světě. Nejčastěji se snímky týkají aktuálních problémů v různých částech světa a mnozí z návštěvníků se tak mohou dozvědět životní příběhy a informace, které by se z běžných televizních zpráv třeba ani nedověděli. 

Po 13. hodině se třídy vyměnily. Třídy L2 a L3 se šly podívat na výstavu WPP 15 a L4 se šla zúčastnit workshopu s názvem Ložiska. Někteří sice už podle názvu z toho nebyli dvakrát nadšení, avšak posléze změnili názor. V první části jsme se prodrali společně s lektorem expozicí s názvem Doprava. V této expozici můžete nalézt exponáty, které se můžou i po téměř dvou stoletích, pyšnit svou krásou. Na našem pracovním listu bylo osm úloh a tak jsme ve dvojicích například zkoumali zvolený materiál pro kluzné ložisko u parní lokomotivy Hrboun(rok výroby 1911). Druhá část se zaměřovala především na teorii celé problematiky. Připomněli jsme si, jaké jsou druhy ložisek, kde všude se používají a jak spravovali poškozené ložiško.

Po devíti hodinách jsme opět seděli v autobuse a sdíleli mezi sebou dojmy z celého dne. Některé z nás bolely nohy, nicméně to stálo za to!

Otázka na závěr. V muzeu byla téměř celá evoluce automobilů a dalších dopravních prostředků. Věděli byste, co (popř. kdo) je šasí?

Dlouhá Kateřina
Studentka 4. ročníku Technického lycea

Soutěž pro studenty

Národní technické muzeum v Praze pořádá soutěže pro studenty středních škol. Pro zájemce o účast v soutěžích „Vyrob si svůj Stirlingův motor“, „Vyrob si svůj parní stroj“ nebo „Auto na gumičku“, více informací naleznete na stránkách NTM, popř. na oficiálních stránkách soutěže.

Fotogalerie z akce

(4.10.2015 Katka Dlouhá - šéfredaktorka Zkratu)
spolupracujici firmy

Různé

škola roku

Prohlížením stránek souhlasíte s používáním cookies pro analýzu návštěvnosti a poskytování dalších služeb.

případné technické problémy na těchto stránkách prosím sdělte na kz@pslib.cz